Nationalekinderkrant.nl

5 tips voor het inrichten van een speeltuin

Tips inrichten speeltuin

Ga jij aan de slag met de inrichting van een speeltuin in de openbare ruimte? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Welke speeltoestellen kies je? Wat doe je als de openbare ruimte slechts beperkt is? En hoe voldoe je aan de verwachtingen van de eindgebruikers? Wij geven je 5 tips voor een geslaagde inrichting van een speeltuin.

Tip 1: Ken de buurt

Geen woonwijk in Nederland is hetzelfde. Iedere buurt heeft bepaalde eigenschappen en behoeften. Daarom is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de demografische samenstelling van een wijk. Op basis daarvan weet je waar behoefte aan is en kun je een speeltuinontwerp realiseren dat hierop aansluit.

Tip 2: Beperkte ruimte? Ontwerp een multifunctionele speelplek

Spelen in de wijk moet voor ieder kind mogelijk zijn. Al is de ruimte om veilig en onbezorgd te kunnen spelen vaak beperkt in gemeenten. Een slimme oplossing is dan om een speelplek multifunctioneel in te richten. Op die manier creëer je een plek waar het voor kinderen van alle leeftijden mogelijk is om te spelen, bewegen, sporten en elkaar te ontmoeten.

Tip 3: Kies uitdagende toestellen

Kies toestellen die kinderen van alle leeftijden uitdagen. Voor kleintjes kunnen dit unieke speeltoestellen zijn in de vorm van abstracte insecten waarop ze kunnen klimmen, draaien en wiebelen. Wat oudere kinderen klimmen liever in een klimtouw naar boven of glijden van een glijbaan. Stem de toestellen af op verschillende leeftijdsgroepen zodat de speelplek uitdagend is voor elk kind. Daarin heb je keuze genoeg als het gaat om speeltoestellen openbare ruimte. Het is zelfs mogelijk om speeltoestellen op maat te laten maken.

 Tip 4: Stel de eindgebruikers centraal

Bij het inrichten van een speeltuin moeten de eindgebruikers altijd centraal staan. Zij zijn tenslotte degenen die er gebruik van gaan maken. Houd daarbij niet alleen rekening met de wensen van de kinderen, maar ook van de behoeften van de ouders of verzorgenden. Zij zijn ook eindgebruikers, aangezien zij de jonge kinderen helpen en in de gaten houden. Het organiseren van buurtparticipatie kan helpen om inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van bewoners.

Tip 5: Denk aan de inrichting van de openbare ruimte

Welke toestellen passen in de openbare ruimte? Ook daar moet je rekening mee houden. We raden je aan om te zorgen voor veel variatie en fun in de inrichting. Op een saaie speeltuin is een kind als snel uitgekeken. Hoe meer er te beleven valt, hoe beter. En zorg ook voor voldoende zitplekken voor de ouders of verzorgers.

(168)