Nationalekinderkrant.nl

Top 5 kenmerken baby’s

Reflexbeweging naar controle over de spieren
Reflexen die een baby heeft gaan automatisch als voorbeeld zal een baby als je hem/haar een speen, vinger of tepel voor houd beginnen met zuigen, dit is een automatische reactie. Hetzelfde geldt voor grijp reflex een baby wil altijd naar iets grijpen. Deze reflexen zullen na enkele maanden verdwijnen. Deze reflexbewegingen zullen steeds meer een bewuste beweging worden. De baby leert steeds meer gecontroleerde beweging maken. Dit gebeurd in een bepaalde volgorde. Het gebeurd van boven naar beneden; makkelijk gezegd hoe dichter de spier bij de hersenen hoe eerder deze ontwikkeld. Dichterbij naar veraf. Spieren rond de romp zal eerder beheerst worden.Een zuigeling kan na zijn geboorte nog niet lachen na de eerste paar weken kan hij misschien wel glimlachen maar dit is een reflex. Het echte lachen komt pas op gang na ongeveer 6 weken dit is echter een reactie op iemand anders (de sociale glimlach). Zodra de zuigeling is geboren hechten zijn ouders veel waarde aan hem maar hij kan nog geen waarde hechten aan zijn ouders

logo-zwangerschapskalender

Oog- handcoördinatie
Bij een baby zal er na 3 maanden pas de hand- oogcoördinatie ontwikkelen. Een baby ziet in het begin nog niet scherp. Ze zien vaak niet verder dan 30-50 cm ver. Ze zien alles nog niet scherp. Het zal dus pas beter gaan ontwikkelen zodra de ogen goed werken.

Zintuig ontwikkeling
De zintuig die gelijk bij de geboorte goed ontwikkeld is het gehoor. Een baby hoort gelijk alles. Ze zullen ook vertrouwd voelen met een stem van hun ouders. Het is daarom belangrijk om in het begin veel te praten tegen je baby om te laten merken wie zijn ouders zijn.

Cognitieve ontwikkeling
Motorische ontwikkeling is erg belangrijk bij een baby tijdens zijn groei. Dit kan op veel manieren geleerd worden. Belangrijk is wel dat het baby er klaar voor is. Een baby moet bijvoorbeeld eerst nek recht kunnen houden voordat ze leren te zitten. Dit kun je stimuleren door een kind te belonen. Vaak helpt het al met blijdschap.

Sociale ontwikkeling en persoonlijkheid ontwikkeling
Een baby kan in het begin nog niet praten maar wel communiceren via lichaamstaal .

Er zijn veel dingen waarop je moet letten. Maar blijf vooral genieten van je ontwikkel van je kind. Schiet niet gelijk in de stress wanneer het minder snel gaat. Dit hoeft helemaal geen gevolgen te hebben voor de toekomst van je kind. Om alles goed bij te houden kun je gebruik maken van een zwangerschapsdagboek.

(4492)