Nationalekinderkrant.nl

Dagindeling bij een kinderdagverblijf

Kinderdagverblijf

Op een kinderdagverblijf komen hele jonge kinderen. Meestal zitten baby’s en peuters bij elkaar op de groep. Soms is dit verschillend en gaan de oudste kinderen naar een andere groep. Een vaste structuur is echter voor alle jonge kinderen heel belangrijk. Daarom wordt er bij een kinderopvang altijd met een vast schema gewerkt. Dat geeft rust en houvast.

Vaste volgorde


Als alles elke dag hetzelfde gaat, dan weten kinderen op een bepaald moment vanzelf al wat ze gaan doen. Zijn we aan het eten en drinken? Dan gaan we daarna even slapen. Is de juf nu aan het voorlezen? Dan mogen we daarna een stukje fruit eten. Deze voorspelbaarheid is voor kleine kinderen heel prettig. Het geeft ze een stukje controle over de dag.

Dagindeling bij een kinderdagverblijf niet statisch


Nu is het niet zo dat de dagindeling bij een kinderdagverblijf nooit aangepast moet worden. Niet de indeling op zich, maar de kinderen staan centraal. Is een kindje een keer moe, dan mag hij of zij gerust iets eerder naar bed. Is er iemand op de groep die zich niet zo lekker voelt, dan hoeft hij echt niet met de complete dagindeling mee te doen. 

Globale indeling


Bij de meeste kinderdagverblijven is de indeling globaal wel ongeveer hetzelfde. Meestal gebeuren zo ongeveer de onderstaande activiteiten:

  • Ontvangst en vrij spel
  • Opruimen
  • Iets eten en drinken
  • Knutselen of een excursie
  • Vrij spelen
  • Eten
  • Middagslaapje als dat nodig is (met een slaapmasker?)
  • Eten en drinken
  • Spelen of een activiteit
  • Tijd om opgehaald te worden

Overleg met ouders


Voor kinderen is het belangrijk dat ze op het kinderdagverblijf dezelfde structuur hebben als thuis. De medewerkers staan dan ook altijd open voor overleg. Is voor een bepaald kind een vast tijdstip voor slapen echt heel belangrijk, dan kan daar altijd rekening mee gehouden worden. Toch is het ook wel belangrijk om zoveel mogelijk de dagindeling van het kinderdagverblijf aan te houden. Het is praktisch als alle kindjes op dezelfde tijd eten, drinken en slapen. Ouders kunnen natuurlijk ook juist thuis de tijden van het verblijf aanhouden als dat lukt. Zo blijft een kindje in een mooi vast ritme. Vooral bij baby’s kan dat belangrijk zijn. Als je zoekt naar een geschikt kinderdagverblijf voor je zoon of je dochter, dan kun je altijd vooraf even informatie opvragen over de dagindeling. Vaak is deze ook al te vinden op de website. Zo weet je zeker dat je een goede keus maakt voor je kindje.

(766)