Nationalekinderkrant.nl

Waarom puzzelen belangrijk is voor kinderen

Ik weet nog dat ik vroeger bijna elke zondagmiddag naar oma ging, dan gingen we samen thee drinken met een speculaasje, en een grote puzzel van honderden stukjes in elkaar zetten. Oké, toegegeven, naarmate ik ouder werd was het niet mijn favoriete activiteit meer, maar nu ik alweer wat jaartjes ouder ben, ben ik wel blij dat ik gepuzzeld heb. Puzzelen biedt namelijk heel veel voordelen in de ontwikkeling van kinderen. Ook al is het niet geliefd onder de kleine snotapen, zal ik nog wel even uitleggen waarom puzzelen belangrijk is en waarom het bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen

Cognitieve training

Puzzels komen in alle soorten en maten, 3d puzzels en legpuzzels. Vanwege de grote diversiteit aan kenmerken stimuleer je het ruimtelijk inzicht van een kind. Het ruimtelijk inzicht is essentieel om je te ontwikkelen op het gebied van: lezen, rekenen en schrijven. Het is dus de basis voor essentiële vaardigheden die je wilt dat je kind gaan ontwikkelen. En dat niet alleen; door de vele visuele mogelijkheden raken kinderen ook bekend met plaatjes en figuren, wat ook weer een bijdrage levert aan hun ontwikkeling.

Probleemoplossend vermogen

Een puzzel maken leert je ook nog hoe je probleemoplossend moet denken. Je hebt namelijk een doel voor ogen en wilt de klus voor elkaar klaar krijgen. Als je kind zelfstandig te werk gaat of een beetje een opstapje maakt om strategisch te denken, dan zal dit een grote invloed hebben op het probleemoplossende vermogen van een kind. Tevens, zal zijn concentratie verbeteren en wordt hij dus in staat om zich later meer te kunnen focussen op bepaalde taken. Dit zal later veel voordelen hebben, bijvoorbeeld op school of op werk, wanneer je met lastige vraagstukken in aanraking komt, wat veel concentratie vereist.

Sociale binding

Puzzels helpen kinderen ook om contact te leggen met anderen. Als ze samen een puzzel willen oplossen zullen ze ook samen moeten werken. Door de samenwerking gaan ze overleggen en communiceren en zal een kind wat beter bekend raken met het concept van communiceren, waardoor hij dus wat socialer zal worden op de lange duur. Ik zeg natuurlijk ook niet dat kinderen die niet gepuzzeld hebben later een sociale achterstand zullen hebben, maar als je op vroege leeftijd puzzelt met wat leeftijdgenootjes zal je op een gegeven moment wel een voorsprong behaald hebben op sociaal gebied. Al met al biedt puzzelen heel veel voordelen, dus ik zou geen reden zien om je kleintjes eens flink te laten zwoegen met een puzzel!

 

(1360)