Nationalekinderkrant.nl

Tandartsfobie ontstaat al in de jeugd

IJdent

Bijna niemand in Nederland vindt een bezoek aan de tandarts leuk. De angst voor de tandarts is in Nederland een veel voorkomend ‘probleem’. In Nederland zijn er ruim 800.000 mensen die bang zijn voor de tandarts en daarom niet meer gaan. Dit heet logischerwijs tandartsfobie. Mensen met tandartsfobie bezoeken vaak jaren soms wel tientallenjaren geen tandarts, met alle gevolgen vandien.

Oorzaken tandartsfobie
Een angst voor de tandarts ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Dit kan zijn door een aantal onaangename bezoekjes of door de enge verhalen die men hoort op school of op de televisie ziet. Vaak moeten de kinderen dan naar de tandarts onder druk van de ouders. Wanneer ze op eigen benen staan en hier zelf verantwoordelijk voor zijn worden de bezoekjes steeds sporadischer.

Tips voor mensen met tandartsfobie
Mensen met tandartsfobie stellen een bezoek aan de tandarts steeds langer uit. Dit met gevolg dat het gebit zichtbaar achteruit gaat. Mensen met een slecht gebit hebben minder zelfvertrouwen en is niet goed voor het sociale leven. Mensen met angst voor de tandarts weten heel goed dat er van alles mankeert aan hun gebit maar de drempel om de stap te zetten wordt steeds groter. Om van een tandartsfobie af te komen heb je hulp nodig van anderen. Dit maakt het een stuk makkelijker om de stap naar de tandarts te zetten.

Praat erover met vrienden of familie
Door te praten over je problemen met anderen kan dit een stimulans zijn om de motivatie te krijgen om de stap te zetten. Je dierbaren kunnen je de hulp bieden die je nodig hebt en ondersteunen waar nodig.

Praat erover met lotgenoten
Op internet zijn diverse forums waar mensen zijn die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten. Door ervaringen uit te wisselen help je elkaar met de stap te zetten naar de start van de restaurantie van uw gebit.

Ga de eerste keer alleen langs voor controle
Maak zelf een afspraak bij de tandarts en vraag eerst alleen om een controle. Zo kan de tandarts de ernst van de situatie inschatten en kun je wennen aan het idee. Indien je het lastig vindt om je aan afspraken te houden kun je een vriend of familielid vragen om je te helpen herinneren aan de afspraak. Zo bouw je extra zekerheid in dat je de afspraak niet verzet of afzegt.

Kindvriendelijke tandarts
Wilt u voorkomen dat uw kind later een tandartsfobie krijgt? Zoek dan een kindvriendelijke tandarts. Deze Tandarts Amsterdam in IJburg is erg kindvriendelijk.

(174)