Nationalekinderkrant.nl

Effectieve gedragsmethodes tegen bedplassen kind

Kind moet plassen

De meeste kinderen worden zindelijk tussen de 18 maanden en drie jaar oud. Tot 5 jaar kan het nog wel regelmatig voorkomen dat een kind de nacht niet droog blijft, maar daarna wordt er al snel gesproken van bedplassen. Af en toe is natuurlijk geen probleem, maar we begrijpen dat het op den duur als vervelend kan worden ervaren. Bedplassen is vaak een samenspel van diverse factoren en daarvoor zijn wat effectieve methodes bedacht die misschien ook wel voor jouw kind kunnen helpen om van deze vervelende situatie af te komen.

Periodiek ontwaken

Bij het periodiek ontwaken maak je je kind meerdere malen per nacht wakker om naar het toilet te gaan. Aan het begin van het ontwaken kun je als ouder zelf het kind wakker maken, maar op den duur kun je het kind zelf laten ontwaken. Het grote voordeel van deze methode is dat het makkelijk in een korte periode kan worden uitgevoerd, maar daarentegen dragen de ouders hier wel de verantwoordelijkheid voor. ‘S avonds wekken is vaak geen probleem, omdat je als ouder dan nog wakker bent maar ‘s nachts wekken gaat ook ten koste van je eigen slaapritme.

Plaswekker

Een andere, vaak effectieve methode, is het gebruik van een plaswekker van Dryly.com. Dit wordt dan ook vaak vanuit de huisartsen geadviseerd, maar wel pas op een leeftijd van ongeveer 7 jaar. Het is belangrijk dat het kind ook zelf graag van het bedplassen af wilt komen, zodat de methode ook goed aan kan slaan. Het gaat als volgt: de wekker is verbonden aan een speciaal broekje of inlegger. Zodra er ‘s nachts sprake is van druppels op het broekje, dan gaat het alarm af en moet het kind zelf de wekker uitzetten. Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van het toilet, waarbij het broekje wordt vervangen en de wekker door het kind zelf weer wordt ingeschakeld. Wist je dat door plaswekkermethode 89% van de kinderen binnen drie maanden zindelijk is geworden? Deze methode is dus zeker het overwegen waard!

Minder drinken

Het klinkt vanzelfsprekend, maar het minder drinken van vloeistoffen zorgt ervoor dat het kind minder vaak het toilet hoeft te gebruiken. Probeer rond het einde van de middag en vroeg op de avond de grotere glazen in te wisselen voor een kleiner glas en zorg ervoor dat het kind ook gedurende de dag regelmatig naar het toilet gaat. Door goede routines hierin aan te leren, lijkt het voor een kind niet op een straf maar dit zal uiteindelijk wel helpen in het proces met bedplassen.

(73)