Nationalekinderkrant.nl

Waarom een 20 weken echo

Rond de 20ste week van je zwangerschap kun je ervoor kiezen om een 20-weken echo te laten maken. Je zit nu op de helft van je zwangerschap en je baby is groot genoeg om alles goed te kunnen onderzoeken. Het laten doen van een 20 weken echo is niet verplicht, je mag hier zelf voor kiezen. Tijdens de 20-weken echo kan er onderzocht worden of er eventuele afwijken bij de baby te vinden zijn.

De 20-weken echo

De meeste baby’s worden gezond geboren. Bij gemiddeld 3% van de zwangerschappen wordt er tijdens de zwangerschap of na de geboorte een afwijking ontdekt. De ernst van de afwijkingen verschilt, het kan een onschuldig iets zijn tot een afwijking die ervoor zorgt dat de baby niet lang meer te leven heeft. Doormiddel van de 20-weken echo kan er onderzocht worden of er afwijkingen aanwezig zijn. Tijdens de echo wordt er goed naar de baby gekeken, alles wordt opgemeten, de groei van de baby wordt bekeken en of er genoeg vruchtwater aanwezig is. Echter geeft een 20-weken echo geen 100% zekerheid op een gezonde baby.

Wel of niet doen?

Of je een 20-weken echo wilt, mag je helemaal zelf weten. Voor sommige mensen is het een moeilijk beslissing. Hieronder staan een aantal redenen waarom je het wel of waarom je het niet zou moeten doen:

Wel

– Als er van te voren al bekend is of de baby een afwijking heeft, kan de zorg tijdens en na de

bevalling er op aangepast worden.

– In sommige gevallen is het mogelijk om de afwijkingen te behandelen terwijl de baby nog in de

baarmoeder zit.

– Je kunt je voorbereiden op wat komen gaat

– Als de baby te maken heeft met zeer ernstige afwijkingen, kun je er nog voor kiezen om de

zwangerschap vroegtijdig te stoppen.

Niet

– Als er vermoedelijke afwijkingen worden gevonden, moeten deze beter worden bekeken met een vervolgonderzoek. Op deze manier kan je onnodig ongerust gemaakt worden.

– Een 20-weken echo geeft geen 100% dat je een gezonde baby krijgt. Als er gezegd wordt dat er

geen afwijkingen te zien zijn op de echo, kun je onterecht gerustgesteld worden.

– Als het je niet uit maakt of je baby wel of geen lichamelijke afwijkingen heeft

Afwijkingen

Tijdens de 20-weken echo kunnen de volgende afwijkingen gevonden worden:

– Waterhoofd

– Open ruggetje

– Open schedel

– gat of breuk in de buikwand of in het middenrif

– Afwijkingen of ontbreken van nieren of botten

– Afwijkingen aan de armpjes of beentjes

Geslacht

Tijdens de 20-weken echo kan het geslacht bepaald worden. Alleen is de 20-weken echo een medisch onderzoek en niet een echo die het geslacht van je baby bepaald. Meestal is het geslacht van je baby goed te zien, in ieder geval als je baby een beetje mee wilt werken. Wil je het geslacht graag weten, dan is het verstandig om dit even te meldden bij de gene die het onderzoek doet. Vertel het ook als je het niet wilt weten.

Kosten

De 20-weken echo zit standaard in een basispakket bij je zorgverzekering. Hierdoor wordt de 20-weken echo vergoed. Als er afwijkingen te zien zijn op de 20-weken echo zal er een vervolgonderzoek gedaan moeten worden, deze wordt ook vergoed door je zorgverzekeraar.

Foto’s en DVD

Tijdens de 20-weken echo wordt er geen dvd gemaakt. De echo bestaat voornamelijk uit technische beelden, die je helemaal niets zouden zeggen. Wel wordt er geprobeerd om een aantal mooie foto’s te maken van je baby.

Abortus

Is er na de 20-weken echo vast gesteld dat je baby zeer ernstige aandoeningen heeft, kan je er nog voor kiezen om een abortus te doen. Dit is in Nederland mogelijk tot 24 weken van de zwangerschap.

(150)