Nationalekinderkrant.nl

Leren Kinderen Sneller Engels Spreken dan Volwassenen?

cursus engels zakelijk

Heb je je ooit afgevraagd waarom het lijkt alsof kinderen als sponzen nieuwe talen absorberen, terwijl volwassenen soms worstelen om een nieuwe taal onder de knie te krijgen? Het idee dat kinderen sneller Engels en andere talen leren dan volwassenen is wijdverspreid, maar klopt dat eigenlijk wel? Laten we eens dieper ingaan op dit fascinerende fenomeen van taalverwerving en ontdekken of kinderen echt een voorsprong hebben als het gaat om het leren van Engels.

De Mythe van de ‘Taal Spons’

Kindertijd: Een Kritieke Periode voor Taalverwerving

Het is waar dat kinderen in hun vroege kindertijd een opmerkelijk vermogen hebben om nieuwe talen te leren. Tussen de geboorte en ongeveer 7 jaar oud bevinden ze zich in een kritieke periode voor taalverwerving. Tijdens deze periode zijn hun hersenen bijzonder ontvankelijk voor het oppikken van klanken, woorden en grammaticale structuren.

Een Overvloed aan Tijd en Blootstelling

Een belangrijke reden waarom kinderen lijken te floreren in taalverwerving, is dat ze doorgaans dagelijks worden blootgesteld aan de taal. Ze hebben veel tijd om te oefenen, te luisteren en te communiceren. Dit frequente contact met de taal stelt hen in staat om snel te leren en hun taalvaardigheden te ontwikkelen.

Volwassenen: Voordelen en Uitdagingen

Cognitieve Voordelen van Volwassenen

Hoewel volwassenen mogelijk niet dezelfde ‘sponsachtige’ eigenschappen hebben als kinderen, beschikken ze over andere cognitieve vaardigheden die hen kunnen helpen bij het leren van een nieuwe taal. Hun vermogen om logisch te redeneren, complexe concepten te begrijpen en kritisch te denken, kan hen een voorsprong geven bij het begrijpen van grammaticaregels en abstracte taalstructuren.

Motivatie en Doelgerichtheid

Volwassenen die ervoor kiezen om Engels te leren, hebben vaak een duidelijk doel voor ogen, zoals reizen, werk of persoonlijke groei. Deze motivatie kan een krachtige drijfveer zijn om te blijven oefenen en door te zetten, zelfs wanneer het leren uitdagend is.

Uitdagingen voor Volwassenen

Een veelvoorkomende uitdaging voor volwassenen is het overwinnen van angst om fouten te maken en zichzelf kwetsbaar op te stellen bij het spreken van een nieuwe taal. Deze emotionele drempels kunnen soms het leerproces belemmeren.

Wat Zegt de Wetenschap?

Het Kritieke Periode Hypothese

Er is enig wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat de vroege kindertijd inderdaad een periode van verhoogde gevoeligheid voor taalverwerving is. Dit wordt de “kritieke periode hypothese” genoemd. Tijdens deze periode kunnen kinderen klanken en taalstructuren gemakkelijker en met een natuurlijke uitspraak oppikken.

De Rol van Leeftijd en Omgeving

Leren kinderen sneller Engels spreken dan volwassenen? Het antwoord is complex. Kinderen hebben inderdaad bepaalde voordelen als het gaat om taalverwerving, vooral tijdens hun vroege kindertijd. Hun flexibele geest en overvloedige blootstelling aan taal dragen bij aan hun vermogen om snel te leren. Aan de andere kant hebben volwassenen hun eigen sterke punten, zoals cognitieve vaardigheden en motivatie.
Uiteindelijk is het belangrijk op te merken dat taalverwerving niet alleen afhangt van leeftijd, maar ook van de omgeving, motivatie, consistentie en persoonlijke benadering. Of je nu een kind bent dat Engels leert of een volwassene die een nieuwe taal wil oppikken, de sleutel tot succes ligt in oefenen, blootstelling en een positieve leermentaliteit.
Dus, of je nu jong of oud bent, laat de wens om Engels te leren je inspireren om de wereld van taalverwerving te verkennen. Wie weet, misschien ben jij wel de volgende die vloeiend Engels spreekt!

(28)