Nationalekinderkrant.nl

Veilige autozitjes

Veilige autozitjes

Een autozitje is bedoeld om je kindje veilig te kunnen vervoeren. Toch hoor je zo af en toe verhalen over autozitjes waarvan de veiligheid nog te wensen overlaat. En daar wordt je als ouder natuurlijk niet vrolijk van. Waar moet je nu op letten bij de aanschaf en het gebruik van een autozitje? We zetten het hier voor je op een rijtje.

Autozitjes en veiligheid: Tips

– Als je een autozitje koopt, staat er vaak een leeftijdsindicatie op de verpakking. Laat je daar echter niet te veel door leiden: Ieder kind is weer anders. Betere maatstaven zijn gewicht en lengte. Gelukkig staat ook de gewichtsgroep doorgaans aangegeven op de verpakking van nieuwe autozitjes.

– Hoewel je met een tweedehands autozitje waarschijnlijk goedkoper uit bent, kun je zo’n stoeltje toch beter nieuw aanschaffen. Je weet namelijk nooit wat er mee gebeurd is en net als voor bijvoorbeeld motorhelmen, geldt voor autozitjes ook dat deze na een ongeluk niet meer gegarandeerd dezelfde veiligheid bieden.

– Er zijn autozitjes met verschillende bevestigingsmogelijkheden op de markt: de gordels en de ISOfix-bevestigingen. Het gaat hierbij niet om de gordels waarmee je je kindje in het autozitje vastzet maar om hoe je het autozitje zelf in de auto bevestigt. ISOfix is een relatief nieuwe methode maar bijna alle nieuwe auto’s zijn tegenwoordig met deze mogelijkheid uitgerust. Verschillende testen wezen uit dat dit type autozitje beter scoort op veiligheid.

– Tot slot: Een groot deel van de veiligheid heb je zelf in de hand. Bestudeer en volg altijd goed de gebruiksaanwijzing van een autozitje. Zorg dat je kind stevig  in het autozitje zit, zonder open ruimte achter de rug, en controleer van tijd tot tijd of je de gordels of het tuigje aan moet passen. En, plaats een achteruitkijkend autozitje nooit op de bijrijdersplaats wanneer daar een frontairbag zit.

(171)