Nationalekinderkrant.nl

Omgaan met teleurstellingen

Hoe kinderen met teleurstellingen om kunnen gaan

Is je kind snel van slag wanneer het niet mee mag doen met een spel of wanneer een afspraak met een vriendin wordt afgezegd? Terwijl dit af en toe kan gebeuren en jij hier zo snel geen probleem ziet. Wordt je kind snel emotioneel wanneer hij een onvoldoende heeft gekregen voor een vak op school? Zou je je kind het liefste willen behoeden voor al het verdriet en narigheid in de wereld? Probeer je zo veel mogelijk je kind te helpen met een oplossing zodat je kind zich snel weer goed voelt? Het is verleidelijk voor veel ouders om hun kind zoveel mogelijk te helpen en zien hun kind het liefste blij en vrolijk. Maar is dit wel zo goed voor je kind op langere termijn?

Wat kan je als ouder doen?

Je wil als ouder je kind behoeden van al die nare emoties terwijl ze wel bij het leven horen. Iedereen baalt weleens ergens van en jij waarschijnlijk ook. Hoe ga jij om met deze emoties? Hoe reageer je wanneer je baalt en sta je daarachter? Dit voorbeeld krijgt je kind mee in zijn opvoeding en dit voorbeeld dat ben jij! Bij teleurstelling is het erg belangrijk om te voelen wat je voelt dus laat je kind ook gewoon even verdrietig zijn of boos. Benoem deze emoties in plaats van de emoties te maskeren met: kom op! Niet huilen! Of meteen benoemen wat wel goed ging. Geef ruimte voor de emotie door te zeggen: klopt het dat je boos bent omdat je hebt verloren met voetbal? Jammer he dat je verloren hebt, dit geeft je een verdrietig gevoel he. Nu laat je aan je kind merken dat hij er ook mag zijn op het moment dat hij zich verdrietig of boos voelt en dat dit prima is. Je kind voelt zich begrepen en gehoord.

Growth mindset versus fixed mindset

Sommige kinderen zitten vast in hun eigen mindset. Ze denken dat ze iets niet kunnen en nooit goed zullen kunnen. Ze vermijden daardoor uitdagingen en vinden het niet nodig om zich in te spannen omdat ze het toch nooit zullen leren. Kritiek voelt als een persoonlijke aanval en hier kunnen ze snel van slag zijn. Het succes van anderen voelt als bedreigend. Deze mindset is zonde en is absoluut niet nodig. Kinderen leren juist van een growth mindset waarin ze uitdagingen durven aan te gaan. Heeft je kind hier last van en weet je niet hoe je je kind kan helpen dan kan een weerbaarheidstraining kind en jongvolwassene helpen.

(90)