Nationalekinderkrant.nl

Sporten voor kinderen

Kinderen in balans door goed bewegen. Iedereen weet dat sporten gezond is, zowel voor het kind als volwassenen. Het sociale aspect en coördinatief vermogen is een onderbelicht aspect bij sport. Vooral bij kinderen, die sociale vaardigheden en coördinatief vermogen broodnodig moeten ontwikkelen is sport essentieel. Kinderen communiceren met leeftijdsgenoten onderling, zij leren omgaan met win en verlies situaties en krijgen coördinatie aangeleerd. Denk aan voetbal, waarbij het kind leert omgaan met de benen, gevoel voor ritme bij dans of spierontwikkeling en atletisch vermogen tijdens het turnen. Vaak genoeg leggen de ouders bij hun kind op welke sport zij kiezen. Bepaalde factoren hierin zijn persoonlijke interesses van de ouders en budget. Belangrijk in de keuzebepaling is dat je als ouders luistert naar het kind. Misschien sport je kind al, maar is hij of zij niet tevreden. Of jouw kind wil graag sporten, maar hij of zij weet nog niet welke sport. Hier staan enkele sporten beschreven als idee voor de keuzebepaling voor jouw kind.

Populariteit van karten

Sinds de populariteit van Max Verstappen in de Formule 1, als opvolger van zijn vader Jos Verstappen, is het aantal deelnemers aan karten fors gestegen. Max Verstappen is momenteel 18 jaar en is in zijn jongere jaren begonnen met karten. Waar de meerderheid van de ouders en kinderen Lionel Messi als sportidool zien, zien andere kinderen Max Verstappen als voorbeeld. Het is een relatief dure sport, waardoor de sport niet voor iedereen betaalbaar is. Naast lidmaatschapskosten, betaal je voor het leasen of kopen van minimaal twee karts, kleding, onderhoud en brandstof. In tegenstelling tot voetbal, waar de wedstrijden regionaal gehouden worden, is het in de kart-competitie gebruikelijk dat naar alle uithoeken van het land reist (soms zelfs België, Duitsland en Frankrijk. Als structureel (competitief) rijden teveel is, kan je er ook voor kiezen recreatief te rijden op de vele banen dat Nederland rijk is. Karten is een individuele sporten, desondanks biedt de sport competitief de gelegenheid voor kinderen vrienden te maken en bij te praten. Het is sport waarin het draait om snelheid, durf en inschattingsvermogen. Alhoewel de het een snelle sport is, is het relatief veilig. De baan is afgesloten, er is begeleiding en beschermende kleding.

Turnen als Epke Zonderland

Yuri van Gelder en Epke Zonderland staan bekend om hun titels behaald tijdens de Olympische Spelen en de Wereld Kampioenschappen turnen. Turnen is een gymnastiek sport. Het is een conditionele kracht sport, waarin je coördinatief en atletisch vermogen ontwikkelt. Turnen kent diverse disciplines, waarin je je kunt specialiseren. Enkele voorbeelden zijn: de ringen, trampolinespringen, de evenwichtsbalk, rekstok en de vloer. Vooral door de verschillende disciplines bij turnen is het een toegankelijke sport in niveau en prijs. Klik hier en lees meer over turnen.

Stijldans en streetdance

In het verlengde van turnen is dans ook aan populariteit gestegen. Met name streetdance als dansvorm is erg populair bij kinderen. Er zijn dans competities in groepsverband en individueel. In beide gevallen worden trainingen veelal in groepsverband georganiseerd, waar kinderen choreografieën krijgen aangeleerd. Gevoel voor ritme, conditie en atletisch vermogen zijn eigenschappen die tijdens dans verbeterd worden. Het is een toegankelijk sport in prijs en niveau. Nagenoeg elke woonplaats heeft een dansvereniging.

Voetballen voor kinderen

Nog steeds de meest populairste sport in Nederland is Voetbal. Voetbal staat bekend als Nationaal en Europese nummer 1 sport. Het is een teamsport, betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Elke woonplaats heeft minimaal 1 of meerdere voetbalteams. Wedstrijden worden in de regio gehouden, waardoor de reistijd beperkt blijft. Het is de goedkoopste clubsport. Met een contributie bijdrage van circa 80 Euro per jaar en sportkleding ben je klaar. In de meeste gevallen voorziet de club de kinderen van een voetbalbroekje, voetbalshirt en sokken. De kosten hiervan zijn inbegrepen in de jaarlijkse contributiebijdrage. Kleding om in te trainen dien je zelf te kopen, denk hierbij aan: scheenbeschermers, een trainingspak en voetbalschoenen. Je wilt hiervoor de kosten zoveel mogelijk laag houden. Op Voetbalkeus.nl kan je diverse kledingstukken met elkaar vergelijken voor de goedkoopste prijs.

Andere sporten

Andere populaire sporten zijn de volgende: tennis, squash, badminton, hockey, ijshockey, korfbal, volleybal, basketbal, baseball, cricket, rugby, American Footbal en golf. Verschillende ‘bal-sporten’ populair in Nederland. Niet elke sport is betaalbaar voor iedereen. Vooral ijshockey is een dure sport. De jaarlijkse contributiekosten liggen relatief hoog, kleding is duur en de reistijd om naar wedstrijden te komen liggen vaak hoog. Een groot misverstand bij ijshockey is dat het een hele agressieve sport is. Weliswaar wordt er tegen elkaar aan geduwd, ben je goed beschermd, is de begeleiding goed en zijn er zelden incidenten – wat bij voetbal in overvloed aanwezig is. Het is gecontroleerde agressie. Het zelfde geldt voor ruby en American Footbal.

(84)