Nationalekinderkrant.nl

Hoe krijg je je kind in beweging?

Kinderen in beweging

Als je veel beweegt gaat je lichaam lekker lang mee. Kijk en lees hoe dat werkt en wat je kunt doen.

Sporten

Elke dag een half uur bewegen. Dat heb je minstens nodig om je ‘motor’ goed te laten draaien, dus om je lijf goed in conditie te houden. Bijvoorbeeld: naar school lopen of fietsen je hond uitlaten boodschappen doen voor je oude buurvrouw met je vrienden of vriendinnen voetballen, skateboarden, skeeleren, enzovoorts.

Sporten is natuurlijk ook heel goed om sterk en fit te blijven. Kies een sport die je leuk vindt, je doet het tenslotte voor je plezier! Misschien zit je vriend of vriendin al op een sport en kun jij er ook op? Of check welke sportclubs dicht bij je in de buurt zitten, zodat je er op de fiets heen kan.

Kijk ook welke sport goed bij je past. Ben je een teamsporter (zoals voetbal), doe je liever iets voor jezelf (zoals paardrijden) of wil je graag iets met z’n tweeën doen (zoals tennissen)? Vind je het leuk om 2 x in de week te trainen of doe je liever thuis je oefeningen? Misschien heeft je gymleraar wel leuke tips.

Oefeningen

Het is eigenlijk heel erg makkelijk om wat meer te bewegen of om je stijve spieren een oppepper te geven. Dat kan al door naar school te FIETSEN, LOPEN of te RENNEN. Vraag je vader of moeder met je mee te HUPPELEN in plaats van je naar school te brengen met de auto. Wordt vast een nieuwe trend!

De 3 A’s. Deze oefeningen helpen je om je goed te voelen!

A voor Aarden
Ga staan, stamp lekker op de grond, zodat je de grond onder je voeten voelt. Stamp met je ene voet en daarna met je andere, alsof er een stuk losse aarde aangedrukt moet worden. Doe dit 3 keer.
Zet nu je voeten plat op de grond, een beetje uit elkaar. Ga goed recht op staan met je armen langs je zij. Met je gezicht naar voren kijken en je nek zo lang mogelijk maken, alsof er een touwtje bovenop je hoofd is vast geknoopt en iemand die omhoog trekt. Doe dan net alsof je een prachtige gouden kroon op je hoofd hebt die er niet af mag vallen. Het is de bedoeling om een lange rechte lijn te maken van je lijf te maken, van top tot teen. Sta als een boom met stevige wortels! Doe alsof je een boom bent waarvan de wortels diep in de grond vast zitten. Je voeten zijn vast gemaakt aan deze wortels. Je lijf is de stam en je hoofd de takken en de bladeren.

A voor Adem
Als je lekker op de aarde staat, met je gestrekte lijf en met je kroon op je hoofd, dan doe je langzaam je mond heel ver open. Duw je onderkaak goed omlaag en sper je ogen wijd open.

Adem in en daarna heel sterk weer uit, als een draak die vuur spuwt. Maak geen getuite lippen, maar houd je mond goed wijd open.

A voor Aandacht
Doe de Aarde- en de Adem-oefening. Hou je ogen wijd open. Als je deze oefening samen met iemand doet, is het leuk om elkaar heel goed aan te kijken, laat je ogen stralen en vergeet je kroon niet. Open dan langzaam je armen, alsof je een uitnodigend gebaar maakt voor een zaal vol mensen. Roep hard: ‘dit ben ik!’ met zoveel mogelijk enthousiasme. Geniet van jezelf!

(47)