Nationalekinderkrant.nl

Je kind voorbereiden op de middelbare school

Tekenen met je zus

Wanneer een kind 4 is, start hij/zij op de basisschool. Dit is natuurlijk een spannende periode. Maar in groep 8 breekt weer een nieuwe spannende periode aan. Jouw kind gaat zich voorbereiden voor de middelbare school. In de laatste maanden maken zij de eindtoets en ronden de laatste zaken af, zoals de eindmusical en schoolkamp. 

Maar hoe help jij jouw kind zich voor te bereiden op deze periode? In dit artikel geven wij tips om jouw kind voor te bereiden op deze periode. 

De tijd geven om afscheid te nemen 

Grote kans dat jouw kind het net zo spannend vindt als jij. Voor veel kinderen is de basisschool een vertrouwde plek. Afscheid nemen hiervan is voor elk kind verschillend. Er bestaat een kans dat jouw kind het verschrikkelijk moeilijk vindt. Praat hierover en neem de gevoelens ook serieus. 

Of het nu moeilijk is of niet. Geef je kind in ieder geval genoeg ruimte om afscheid te nemen. Laat hem of haar extra vaak spelen met vriendjes en laat hen op en top genieten van deze periode! Zo nemen ze afscheid met veel plezier. 

Alles is anders 

De middelbare school brengt veel veranderingen mee. Huiswerk, andere lesstof, een nieuwe klas en natuurlijk nieuwe leraren. Dit kan spanning opleveren. Om deze spanning te doorbreken kun je je kind natuurlijk enthousiasmeren door schoolspullen samen te kopen. Maak samen een lijstje en koop een coole rugzak, agenda en etui. Zo is jouw kind zeker goed voorbereid. 

Een andere goede voorbereiding is samen naar school fietsen. Grote kans dat jouw kind nu een stukje moet fietsen om op school te komen. Fiets de route samen. Zo zien ze direct de gevaren op de weg en zijn ze voorbereid hoe zij veilig fietsen. 

Lesstof & planning 

De omgeving verandert niet alleen, maar ook de lesstof en de planning. Hoewel de basisschool vaak kinderen wel voorbereid met een beetje huiswerk. Zie je toch vaak voorkomen dat kinderen alsnog moeite hebben met huiswerk maken op de middelbare school. Op de basisschool hebben zij nooit een planning gemaakt. Nu moeten zij opeens alles zelf inplannen. Dat is natuurlijk moeilijk. Help ze hierbij! 

Dankzij een goede planning, zal de lesstof ook makkelijker worden opgenomen. Vaak zie je bij kinderen die achterlopen op school dat zij moeite hebben met plannen. Oefen daarom vooraf met het maken van een planning. Zodat ze zien wat realistisch is. Mocht in de praktijk blijken dat dit toch niet heeft gewerkt. Dan kun je hulp inschakelen van een huiswerkbegeleider

Is jouw kind angstig voor de lesstof op de middelbare school? Dan kun je via verschillende platforms oefenen met de lesstof. Zo voelt een kind zich beter voorbereid op wat komen gaat. 

Blijf praten 

Natuurlijk help je met de bovenstaande tips. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je moet blijven praten. Luister naar je kind en neem zijn gevoelens serieus. Zo weet je precies hoe zij zich voelen en waar ze behoefte aan hebben.

(134)