Nationalekinderkrant.nl

Kinderdagverblijf: wel of niet de plek voor je kind?

Tekenen met je zus

Voor iedere ouder die na het krijgen van een kind weer moet gaan werken is het een lastige vraag: waar kan ik mijn kind naar toe brengen terwijl ik werk? Een veel voorkomende optie is het kinderdagverblijf. Een plek waar meerdere kinderen samen de dag doorbrengen onder toezicht van gediplomeerde leidsters.

Wat is een kinderdagverblijf?

Op een kinderdagverblijf, zoals www.kinderdagverblijfplukdedag.nl zitten meerdere kinderen van een leeftijd tussen de 0 en 4 jaar bij elkaar. De kinderen spelen daar, maar eten er ook en er is een aparte ruimte om een slaapje te doen. De leiding zorgt voor de kinderen en verschoont hun luier als dat nodig is. Tussendoor worden er spelletjes gedaan en spelenderwijs leren de kinderen ook bijvoorbeeld een beetje tellen. Als ouder kun je je kind er ’s ochtends brengen voor werktijd en na het werk ’s avonds weer ophalen. De leiding houdt bij hoe de dag is verlopen.

Wat zijn de voordelen van een kinderdagverblijf?

Voor kinderen is het goed om om te gaan met andere kinderen. Ze leren er sociaal gedrag door en het is altijd leuk om samen te spelen. Ook is de leiding heel alert op de ontwikkeling van elk kind en zo kunnen ze een kind wat snel leert iets nieuws uitdagends geven. Kinderen die wat achter lijken te blijven in hun ontwikkeling worden door de leiding waar nodig een handje geholpen.
Voor baby’s geldt dat hun eet- en slaapmomenten op dezelfde tijden als thuis worden aangehouden. Zo blijft het kindje lekker in z’n eigen ritme, wat voor baby’s heel fijn is.

Wat zijn de nadelen van een kinderdagverblijf?

Als nadeel kun je zien dat kinderen in een groep zitten en het voor de leiding nog weleens lastig is om iedereen individuele aandacht te geven. Ook vinden ouders het niet altijd makkelijk om de opvoeding gedeeltelijk uit handen te geven. Op een kinderdagverblijf worden weleens andere regels gehanteerd dan thuis en dat kan moeilijk zijn.

Het is per ouder verschillend of je het wel of niet ziet zitten om je kind naar een kinderdagverblijf te brengen. Daarin moet je je eigen gevoel laten spreken.

(93)