Nationalekinderkrant.nl

Veiligheid speelgoed

Je ziet het steeds meer in de tuin staan leuke speelgoed waar kinderen met veel plezier mee kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan buitenspelletjes zoals: trampoline schommels, voetbaldoeltjes, drones ,hoovers enz. Hierin sluipt er ook een gevaar. Deze speelgoed vergroot de kans op dat een kind gewond raakt aanzienlijk. Uit onderzoek is al gebleken dat het aantal ongelukkig in en rond om het huis verhoogt is sinds een aantal jaren en dit komt onder anderen door het aantal ongelukken met speelgoed. Veel ongelukken kunnen makkelijk voorkomen worden daarvoor hebben wij een aantal tips voor u.

Veiligheidsvoorzieningen

Alle producten zijn wel voorzien van extra veiligheid voorzieningen. Neem bijvoorbeeld trampoline. Er zijn een aantal versies waarbij een net omheen is gemonteerd zodat je er niet uit kan springen/vallen. Kijk voordat je een product gaat kopen of er voldoende op veilig is gelet. Er zitten vaak handige hulpmiddelen bij die kan voorkomen dat er ongelukken komen. Pas daarom ook op wanneer je het bijvoorbeeld in het buitenland besteld. China is vaak goedkoop maar daar zijn ze een stuk minder streng met veiligheidsvoorschriften.

Regels met je kind

Er zijn een hoop manieren om ervoor te zorgen dat er veilig word gespeeld met speelgoed. Het eerste wat je kind kan uitleggen is wat de gevaren zijn. Laat ook duidelijk weten wat de gevolgen kunnen zijn wanneer er niet aan de regels worden gehouden. Wat zijn de regels die je met je kind afspreekt? Maak bijvoorbeeld afspraak dat ze eerst aan een van de ouders vragen of ze gebruik mogen maken van het speelgoed. Zo weet je als ouders zijnde dat je kind ermee bezig is en jij hier extra toezicht op kan houden en controleren of de regels die je hebt gemaakt met je kind na word geleefd. Maak afspraken wat een kind absoluut niet moet doen, want anders zullen er ongelukken komen. Zeker wanneer je kind met vriendjes samen gaat spelen willen ze nog wel eens de regels vergeten.

Veiligheidsmaterialen

Je kan zelf ook je tuin inrichten zodat het kans op ongelukken kleiner word. Plaatst bijvoorbeeld een trampoline niet naast een boom of grote struiken. Er zijn ook handige soft tegels in je tuin plaatsten. Je ziet ze ook vaak liggen in een openbare speeltuin onder de schommels. Deze soft tegels kun je makkelijk plaatsten om de trampoline heen of onder de schommels. Of andere plekken waarbij er grote kans is dat je kinderen kunnen vallen.

(106)