Nationalekinderkrant.nl

Gezonde sinterklaasgeschenken voor in de schoentjes

Gezonde sinterklaasgeschenken

Oh kom er eens kijken wat ik in mijn schoentje vind…En ja, die moet gevuld worden met iets lekkers uit de zak van Sinterklaas. Maar de vraag is met wat, welke sinterklaasgeschenken kunnen tegenwoordig nog in de schoentjes gestopt worden?

Traditioneel

Als je echt traditioneel gaat kijken dan zal het iets lekkers moeten zijn. Op de vooravond van Sinterklaasavond worden de schoentjes gezet, liedjes gezongen en een sinterklaaslijstje in het schoentje gedaan met een peen voor het paard van Sinterklaas.

En als Sinterklaas langs is geweest dan ligt er de volgende ochtend een lekker geschenk in het schoentje. Uiteraard als ouder weet je wat erin doet voor je kinderen maar tegenwoordig wordt er ook steeds meer rekening gehouden met voeding als kinderen bijvoorbeeld geen suiker mogen of een lactosevrij dieet volgen.

Dankzij producenten van voedingsmiddelen in de snoepindustrie is het mogelijk om bijvoorbeeld lactosevrije chocoladeletters te kopen. Er wordt heus wel meegedacht met de kleintjes voor al het lekkers in de schoentjes. Dus wees bewust dat er alternatieven zijn waar je als ouder gebruik van kan maken.

Kleine cadeaus

In plaats van snoepgoed kun je ook kiezen voor een klein sinterklaasgeschenk waar de kinderen alvast een voorproefje krijgen van de grotere cadeaus later op de dag. Kleine cadeaus zijn dan leuk om een inleiding te geven van wat nog komen gaat.

Veel speelgoedproducenten maken daarom ook miniatuurversies of geminimaliseerde varianten op hun speelgoed. Neem bijvoorbeeld Lego, deze heeft een reeks aan grote Lego pakketten maar maak het interessant door ook kleine Lego doosjes te maken die zeer betaalbaar zijn € 5,- tot € 10,- euro. Ook kun je uitbreidingen en accessoires van speelgoed wat al in bezit is als cadeau doen, hierdoor heb je een grote variatie aan mogelijkheden om met een klein bedrag een gepast cadeautje in de schoentjes te doen.

Sinterklaasavond

Heerlijk avondje is gekomen…En dan is het moment suprême aanwezig, Sinterklaasavond. De avond waar menig kind een jaar op wacht waarbij de chocolade en cadeaus rijkelijk vloeien.

Maar wat ga je op tafel zetten? Voor een (gezonde) goede variatie kun je kijken naar producten die ver van elkaar verschillen en ook andere varianten hebben naast het originele. En denk dan dus ook aan menig dieet dat gevolgd wordt en naar de gezondheid van het sinterklaassnoepgoed.

Wist je dat…

SnoepgoedAantal kilocalorieën (kcal)
Kruidnoten50 kcal per 10 stuks
Pepernoten30 kcal per 5 stuks
Schuimpje15 kcal per stuk
Borstplaat35 kcal per stuk
Gevulde kikker of muis57 kcal per stuk
Taaitaai15 kcal per stuk
Speculaasjes25 kcal per stuk
Gevulde speculaas140 kcal per stuk (30 gram)
Speculaas brokken120 kcal per stuk (25 gram)
Chocolademunten32 kcal per stuk
Chocoladekruidnoten48 kcal per handje (10 gram)
Chocoladeletter puur146 kcal per stukje (25 gram)
Chocoladeletter melk141 kcal per stukje (25 gram)
Chocoladeletter wit143 kcal per stukje (25 gram)
Marsepein110 kcal per stukje (25 gram)
Banketletter110 kcal per stukje (25 gram)

 

(118)